Три гайдарчета предизвикаха огромен фурор на  днес  на второто издание

...
Три гайдарчета предизвикаха огромен фурор на  днес  на второто издание
Коментари Харесай

Три гайдарчета шашнаха журито на конкурс

Три гайдарчета провокираха голям възторг на  днес  на второто издание на националния конкурс „ Широка лъка, пее, свири и танцува “. Това са Костадин Костадинов, Ангел Згуровски и Иван Банкатев са на 12-13 години и към този момент свирят като възрастни. В региона даже и батковците им завиждат на хъса и желанието, с което надуват гайдите и разучават старинните мелодии на бай Дафо и бай Хальо. Свирят по махалите, на ливадите, по къщите си, даже и в локалните заведения, когато ги поканят. Гайдите и на тримата са направени от младия занаятчия Николай Беляков, а на мурафет се учат от Щильон Неделчев и Ангел Герзилов.

Едно от момчетата признава, че даже спи с гайдата до възглавницата си, а приятелят му Коцето, споделя че сънува музика и гайди, по тази причина желае с тях да бъде до живот. Ето по този начин трите момчета, които са от Широка лъка, не престават традицията в долината на чановете и справедливо си завоюваха огромната премия в надсвирването.

Над 130 надарени деца от цялата страна озариха сцената на Националното учебно заведение за фолклорни изкуства в Широка лъка в последните два дни. Националният конкурс тази години се организира без аудитория и без ансамблови сформира, написа Отзвук.

С годишни стипендии от състезанието си потеглиха младите кавалджии Георги Георгиев от Варна, Венцислав Цегриловски от с. Крайнинци, гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев от София и Калина Петрова от Варна.

Петима гайдари от Смолян, Чепеларе, Котел и Калофер ще получават към този момент стипендия от Министерството на културата в продължение на една година, а като най-хубав от тях се открои Костадин Кисьов от Смолян. Певиците, които си потеглиха с огромните награди от надпяването, са Анелия Каменова от София, Мария Бечева от Чепеларе, Аделина Налбантова от Пловдив и Албена Гърбева, също от Пловдив.

На сцената в Музикалното учебно заведение се показаха и две българчета, родени в Париж – Лина Топалова и Мария Лазова, които са възпитаници на проф. Светла Станилова и Николай Балабанов.

Най-голяма конкуренция бе в раздела – с песни от репертоара на родопската певица Бойка Присадова и мелодиите на гайдаря Дафо Трендафилов от Гела. Почетен член на журито беше поетът и публицист Петър Динчев – брачен партньор на Бойка Присадова, която ни напусна преди три години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР